Ραγάδα πρωκτού

ραγαδα πρωκτου

Ραγάδα πρωκτού

Η ραγάδα πρωκτού είναι στην ουσία μια εξέλκωση που εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή προς τον πρωκτικό σωλήνα. Εμφανίζεται κυρίως  στους ενήλικες και στα δύο φύλα και χαρακτηρίζεται απο την παρουσία πόνου μετα την κένωση. Κύρια αιτία εμφάνισης της ραγάδας πρωκτού αποτελεί η χρόνια δυσκοιλιότητα η οποία είναι υπεύθυνη για τον τραυματισμό του πρωκτού σε μια μεγάλη και συμπαγή κένωση. Επίσης η έντονη διάρροια ευθύνεται ως αιτία της ραγάδας του πρωκτού.
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε οτι oι περισσότερoi απο τους ασθενείς που πάσχουν απο ραγάδα δακτυλίου, εμφανίζουν ιδιοπαθή αιτιολογία για την υποκείμενη νόσο χωρίς να ανακαλύπτεται υποκείμενη παθολογία στην εμφάνιση της. Η διάγνωση της ραγάδας του πρωκτού τεκμηριώνεται απο τον ιατρό βάσει του ιστορικού καθώς και της κλινικής εξάτασης στην περιοχή του πρωκτού. Η συντηρητική θεραπεία της ραγάδας συνίσταται στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας με στόχο την πρόληψη των υποτροπών που προκαλεί η ραγάδα πρωκτού. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, τα υδρόλουτρα, οι αλοιφές (αναισθητικές, αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές) παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της πορείας της νόσου. Στην περίπτωση επιμονής του πόνου και αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής ενδείκνεται χειρουργική παρέμβαση.
Για τη θεραπεία της ραγάδας πρωκτού υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές όπως η εκτομή της ραγάδας, η διαστολή του πρωκτικού δακτυλίου, η πλάγια σφιγκτηροτομή, η πλαστική του πρωκτού, εκτομή της ραγάδας + Botulinum-A toxin (Η νεαροποίηση της ραγάδας και η διήθηση του έσω σφιγκτήρα με τοξίνη της Αλλαντιάσεως χρησιμοποιείται σαν εναλλακτική μέθοδος).

ραγαδα πρωκτου