Κύστη κόκκυγος

κυστη κοκκυγος

Κύστη κόκκυγος

Κύστη κόκκυγος ορίζεται η χρόνια φλεγμονή του δέρματος και του υποδόριου ιστού της περιοχής ανάμεσα στους γλουτούς. Η κύστη κόκκυγος δημιουργείται απο την διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα και εκδηλώνεται συνήθως κατά την εφηβική ηλικία με ιδιαίτερη προτίμηση σε αγόρια που εμφανίζουν δασυτριχισμό και πολύ λιγότερο στις γυναίκες.Η κύστης κόκκυγος έμφανίζεται συνήθως σαν ένα μικρό σπυρί το οποίο με την πάροδο του χρόνου διογκώνεται και χαρακτηρίζεται συνήθως απο την εμφάνιση εκκροής υγρού στα εσώρουχα.Στην περίπτωση που η κύστη κόκκυγος διογκωθεί(παρουσία απόστηματος) εμφανίζεται φλεγμονή στην περιοχή με έντονα συμπτώματα πόνου ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται απο την εμφάνιση πυρετού. Σε περίπτωση αυτόματης διάνοιξης του αποστήματος της κύστης κόκκυγος τα συμπτώματα υποχωρούν για σύντομο χρονικό διάστημα.Η κλινική πορεία της κύστης κόκκυγος μπορεί να ποικίλει απο ασθενή σε ασθενή από την αρχική της εμφάνιση ως ένα μικρό σπυράκι μέχρι και ως μια διογκωμένη μάζα που εμφανίζει φλεγμονώδη στοιχεία με την πάροδο του χρόνου.Κατά τη φλεγμονή της κύστης κόκκυγος εμφανίζεται ερυθρότητα, σκληρία και πύον το οποίο χαρακτηρίζεται από κακοσμία. Το απόστημα που δημιουργεί η κύστη κόκκυγος λύεται με δύο τρόπους.Κατά τον πρώτο τρόπο έχουμε αυτόματη λύση του αποστήματος ενώ κατά τον 2ο τρόπο επιβάλλεται η χειρουργική παρέμβαση λύσεως του αποστήματος καθώς και η αφαίρεση της.

 

κυστη κοκκυγος

Αφαίρεση κύστης κόκκυγος με επέμβαση laser

Η επέμβαση με laser επιτυγχάνεται με την χρήση υπερπαλμικού laser διοξειδίου και υπερτερεί σε πολλά σημεία σε σχέση με την κλασσική μέθοδο.Με την χειρουργική αφαίρεση της κύστης κόκκυγος με laser επιτυγχάνεται-

  1. Μειωμένη αιμορραγικότητα
  2. Συντομότερος χειρουργικός χρόνος και λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος.
  3. Μετεπεμβατικά μειώμένος χρόνος αποθεραπείας του χειρουργικού τραύματος
  4. Η χρήση του laser επιτυγχάνει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα της μετεπεμβατικής ουλής  (παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης)
  5. Μειώνεται η πιθανότητα υποτροπής έχοντας τη δυνατότητα πλήρους αφαίρεσης της κύστης σε περίπτωση που συνοδεύεται από πόρους και συρίγγια.
  6. Η επέμβαση με laser γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορει να επιστρέψει σπίτι του αμέσως μετα την επέμβαση.