Μολυσματική Τέρμινθος

Μολυσματική τέρμινθος, χαρακτηριστικά ογκίδια

Μολυσματική Τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μολυσματική δερματοπάθεια ιογενούς αιτιολογίας που προσβάλλει κυρίως τη γεννητική περιοχή του άνδρα και της γυναίκας καθώς και τις μηρογεννητικές πτυχές. Ορισμένες φορές η μολυσματική τέρμινθος μπορεί να προσβάλει ακόμα και την περιοχή του προσώπου και του λαιμού. Είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση και ο ιός ο οποίος την προκαλεί ανήκει στους pox virus. Η μολυσματική τέρμινθος μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και με άμεση επαφή(πολύ στενή επαφή),  απο την στιγμή που εκδηλώνεται η χαρακτηριστική βλάβη της μολυσματικής τερμίνθου στο άτομο το οποίο έχει προσβληθεί απο την πάθηση. Στα παιδιά δεν αποτελεί σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και εκδηλώνεται απο την πολύ στενή επαφή απο το άτομο που έχει μολυνθεί απο την πάθηση.

Ο χρόνος επώασης της μολυσματικής τερμίνθου κυμαίνεται από 3-7 εβδομάδες όπου ο ασθενής παρουσιάζει το χαρακτηριστικό εξάνθημα  της πάθησης που αποτελείται από μικρές βλατίδες διαμέτρου 4-6 χιλιοστών στις οποίες υπάρχει το σώμα της μολυσματικής τερμίνθου.

Για να περιοριστεί η εξάπλωση της μολυσματικής τερμίνθου είναι προτιμότερο να γίνεται συνήθως θεραπεία. Η αφαίρεση των βλατίδων της μολυσματικής τερμίνθου επιτυγχάνεται με την χρήση υπερπαλμικού laser CO2 ανώδυνα,αναίμακτα και σε μικρό χρονικό διάστημα, μειώνοντας την πιθανότητα της υποτροπής.

Μολυσματική τέρμινθος, χαρακτηριστικά ογκίδια
Χαρακτηριστικά ογκίδια μολυσματικής τερμίνθου