Φίμωση πέους – Τι είναι, πού οφείλεται

Περιπτώσεις φίμωσης πέους ανάλογα με τον ανάλογα με τη θέση του φιμωτικού δακτυλίου και τη δυνατότητα αποκάλυψης της βαλάνου του πέους

Φίμωση πέους – Τι είναι, πού οφείλεται

Φίμωση είναι η κατάσταση κατά την οποία είναι αδύνατη η αποκάλυψη της κεφαλής του πέους (βάλανος). Το άκρο του δέρματος ή πετσάκι (πόσθη) που καλύπτει τη βάλανο του πέους είναι στενό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κατέβει ούτως ώστε να αποκαλυφθεί η βάλανος.

Κατά τη γέννηση η άκρη της πόσθης (ακροποσθία) είναι προσκολλημένη στην βάλανο του πέους. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η βάλανος αποκαλύπτεται σταδιακά καθώς ο άνδρας ενηλικιώνεται. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει ως τα εφηβικά ή και τα πρώιμα ενήλικα χρόνια. Στις νεαρές ηλικίες λοιπόν η μη πλήρης αποκάλυψη της βαλάνου του πέους είναι συνήθως κάτι το φυσιολογικό. Μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν δυκολίες κατά την ούρηση, αιματουρία, πόνος ή υποτροπιάζουσες (επανεμφανιζόμενες) ουρολοιμώξεις επιβάλλεται επίσκεψη σε ειδικό ιατρό για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η παθολογική φίμωση (που διαχωρίζεται από την φυσιολογική αδυναμία  αποκάλυψης της βαλάνου) στις μικρές ηλικίες είναι σπανιότερη και οι παράγοντες που την προκαλούν ποικίλουν. Μερικές περιπτώσεις μπορεί να οφείλονται σε φλεγμονή της βαλάνου που έχει ενδεχομένως προκληθεί από βίαιες προσπάθειες να τραβηχτεί προς τα πίσω το δέρμα που περιβάλλει τη βάλανο (ακροποσθία). Άλλες περιπτώσεις μπορεί να οφείλονται σε στενότητα της ακροποσθίας,  σε προσκόλληση της ακροποσθίας στη βάλανο ή σε βραχύ χαλινό (πιο κοντό από όσο θα έπρεπε κομμάτι δέρματος που ενώνει το δέρμα που περιβάλλει το σώμα του πέους με τη βάλανο. Η φίμωση σε μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες ποικίλει σε σοβαρότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα μερικής αποκάλυψης της βαλάνου του πέους ενώ σε άλλες πλήρης αδυναμία αποκάλυψής της. Όταν η φίμωση εμφανίζεται ξαφνικά σε έναν άνδρα που δεν έχει κάνει περιτομή είναι σχεδόν σίγουρο οτι πρόκειται για παθολογική κατάσταση που χρίζει ιατρικής αντιμετώπισης.

Αιτίες της επίκτητης, παθολογικής φίμωσης μπορεί να είναι η χρόνια βαλανοποσθίτιδα καθώς και ο σκληροατροφικός λειχήνας, μια δερματική πάθηση αγνώστου προέλευσης που προκαλεί ένα λευκίζοντα δακτύλιο σκληρού ιστού στην κορυφή της ακροποσθίας. Ο ανελαστικός αυτός ιστός εμποδίζει το τράβηγμα της ακροποσθίας ώστε να αποκαλυφθεί η βάλανος και συχνα δημιουργεί συμφύσεις. Μολύνσεις, φλεγμονές, ορμονικοί παράγοντες  καθώς και συχνή και μακροπρόθεσμη χρήση προφυλακτικού αναφέρονται ως επικουρικοί παράγοντες της φίμωσης. Αξίζει να σημειωθεί οτι η φίμωση μπορεί να παρουσιαστεί μετά από επανειλημμένο καθετηριασμό ή τραυματισμό της ακροποσθίας. Σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, η αυξημένη γλυκόζη στα ούρα συνήθως ενισχύει μια μόλυνση στο δέρμα της πόσθης.

VIDEO και Φωτογραφίες

 

Περιπτώσεις φίμωσης πέους ανάλογα με τον ανάλογα με τη θέση του φιμωτικού δακτυλίου και τη δυνατότητα αποκάλυψης της βαλάνου του πέους
Διάγραμμα από την εργασία του Kayaba που απεικονίζει 4  διαφορετικούς τύπους φίμωσης ανάλογα με τη θέση του φιμωτικού δακτυλίου και την δυνατότητα αποκάλυψης της βαλάνου του πέους. Στην πρώτη περίπτωση παρατηρούμε στενό φιμωτικό δακτύλιο που δεν επιτρέπει καθόλου αποκάλυψη της βαλάνου, στην δεύτερη περίπτωση το τράβηγμα της πόσθης  αποκαλύπτει την απόληξη της ουρήθρας, στην τρίτη αποκαλύπτεται το ήμισι της βαλάνου ενώ στην τελευταία περίπτωση έχουμε λιγότερο σοβαρή αλλά ατελή αποκάλυψη της κεφαλής του πέους.