Πρόωρη εκσπερμάτωση

Πρόωρη εκσπερμάτωση

Πρόωρη εκσπερμάτωση είναι μια σεξουαλική διαταραχή, η οποία είναι πολύ συνηθισμένη. Σαν πρόωρη εκσπερμάτωση, βασικά, θεωρείται η αδυναμία του άνδρα να συγκρατήσει την εκσπερμάτωση για τα πρώτα τριάντα δευτερόλεπτα από τη στιγμή της εισαγωγής του πέους στο γυναικείο κόλπο.

Θεωρητικά, βέβαια, τριάντα ως εξήντα δευτερόλεπτα από τη στιγμή εισαγωγής του πέους στον κόλπο θεωρούνται αρκετά για να ικανοποιήσουν μια γυναίκα, η οποία, βεβαίως, προηγουμένως έχει προετοιμαστεί σεξουαλικά από το σύντροφό της και βρίσκεται σε μια πλήρη ετοιμότητα για να έχει οργασμό. Πάντως, γενικά αυτή η χρονική διάρκεια δεν είναι πάντοτε σταθερή.

Γενικά, η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι μια διαταραχή που έχει πολύ μεγάλη σημασία για το γυναικείο σύντροφο, γιατί στην πραγματικότητα προκαλεί μια πλήρη αδυναμία συνεργασίας, με αποτέλεσμα μεγάλη νευρικότητα και πλήρη έλλειψη σεξουαλικής συνεργασίας με το σύντροφό της. Η πρόωρη εκσπερμάτωση, σαφέστατα, έχει την αιτιολογία της.

Έχει να κάνει με προδιάθεση του ατόμου γι’ αυτήν και συγκεκριμένα προδιάθεση του νευρικού συστήματος, του λεγόμενου φυτικού εγκεφάλου, ενώ ταυτόχρονα έχει να κάνει και με κακές συνήθειες, κύρια, της νεανικής ηλικίας, όπως είναι οι σχέσεις στην ηλικία των τηνέιτζερς, όπου η σεξουαλική σχέση σπαταλιέται χωρίς να καταλήγει σε σεξουαλική επαφή, επειδή, πιθανόν, γίνεται μια προσπάθεια να διατηρηθεί από μέρους του θήλεως η παρθενική υπόσταση ή σε νέα άτομα τα οποία κάνουν κατάχρηση αυνανισμού, με αποτέλεσμα έτσι να συνηθίζουν σε συνεχείς σεξουαλικές εκσπερματώσεις σε βραχύτατα χρονικά διαστήματα ή και γενικά το γεγονός ότι υπάρχει μια κληρονομική προδιάθεση στην πρόωρη εκσπερμάτωση.

Εκείνο πάντως που πρέπει οπωσδήποτε να τονισθεί είναι ότι το κύριο και βασικότερο ρόλο στην πρόωρη εκσπερμάτωση μπορεί να παίξει ο σεξουαλικός σύντροφος του άντρα και γενικά η σεξουαλική διάθεση του θήλεως όπως και η συμπεριφορά της, η οποία, πολλές φορές, είναι απωθητική ή είναι άτομο υπερβολικά νευρικό ή ψυχρό και γενικά λένε ότι ένα άτομο μπορεί να γίνει με πρόωρη εκσπερμάτωση πολλές φορές από καθαρή υπαιτιότητα του σεξουαλικού του θηλυκού συντρόφου, του οποίου η συμπεριφορά και η συνεργασία παίζει βασικότερο ρόλο στην προδιάθεση αυτής της πάθησης. Ό,τι αφορά τη θεραπευτική αγωγή, πέρα από τη συμμετοχή και το ρόλο του συντρόφου που, όπως είπαμε και πριν, είναι καθοριστικός χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνικές.

Μία απ’ αυτές είναι η λεγόμενη Σκουίζ τεχνίκ και η οποία εφαρμόζεται από το σύντροφο του ατόμου που πάσχει από πρόωρη εκσπερμάτωση διά πιέσεως δύο δαχτύλων στο σημείο της λεγόμενης βαλανοπόσθηκης αύλακας και πρόκλησης πόνου και επανεισόδου του πέους στον κόλπο και μετά από λίγο επανάληψη της τεχνικής. Οι στάσεις: Υπάρχουν στάσεις που είναι πιο βοηθητικές στον άνδρα να συγκρατεί την εκσπερμάτωση και άλλες που του προκαλούν πρόωρη εκσπερμάτωση ή πρόκληση ισχυρού πόνου, η οποία δρα ανασταλτικά.

Πάρα πολύ βοηθάει η αφαίρεση του χαλινού, η οποία και συνιστάται ιδιαίτερα η χορήγηση διαφόρων τοπικών αλοιφών ή και φαρμάκων από το στόμα ή και με ενέσεις. Η χρήση αλκοόλ που δρα στο δικτυωτό σχηματισμό σε πολλά άτομα με πρόωρη εκσπερμάτωση υποβοηθάει στη συγκράτηση. Μια τελευταία τεχνική που είναι και πάρα πολύ σημαντική, είναι αυτή η λεγόμενη θεραπεία Σκατ, με την οποία δι’ εκχύσεως παπαβερίνης στα σηραγγώδη σώματα προκαλούμε μόνιμη στύση, η οποία δεν παύει ακόμα και όταν προκληθεί εκσπερμάτωση.

Έτσι επιτυγχάνεται μια σωστή σεξουαλική επαφή, παρά την εκσπερμάτωση, διότι με αυτή την τεχνική η εκσπερμάτωση δεν προκαλεί πτώση της στύσεως. Φυσικά όταν έχουμε Group therapy δίνονται και ειδικές οδηγίες στη γυναίκα πώς θα βοηθήσει με τη συμπεριφορά της και με την τεχνική ή τις στάσεις ώστε να μη προκαλεί πρόωρη εκσπερμάτωση και ταυτόχρονα να συνεργάζεται και ψυχολογικά να στηρίζει το σύντροφό της, που πάσχει απ’ αυτή την πάθηση.