Γυναικεία Ανικανότητα

Γυναικεία Ανικανότητα

Οι διαταραχές της γυναικείας σεξουαλικής συμπεριφοράς έχουν συνήθως ψυχοσωματικά αίτια. Μια από τις κύριες αιτίες της σεξουαλικής ανοργασμίας της γυναίκας είναι όταν ο σύντροφός της πάσχει από πρόωρη εκσπερμάτωση.

Πέραν του ότι ουδέποτε προλαβαίνει να φτάσει σε οργασμό, νιώθει αδικημένη και ότι ο σύντροφός της αδιαφορεί γι’ αυτήν. Είναι πάντως πολύ δύσκολο να κατατάξεις τη γυναικεία ανεπάρκεια σε κάποιο συγκεκριμένο και απόλυτο αίτιο.

Συνήθως συνυπάρχουν πολλαπλές αιτίες, οι οποίες επηρεάζουν σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά τη γυναίκα και είναι αδύνατο να ξεχωρίσουμε έναν και μόνο παράγοντα που ευθύνεται για αυτό. Μια άλλη φθίνουσα στις μέρες μας σημαντική αιτία του γυναικείου ανοργασμού είναι οι θρησκευτικές προκαταλήψεις και η θρησκευτική προσήλωση.

Επίσης μια άλλη αιτία είναι η υπερπροστασία των γονέων και η μετατροπή του παιδιού σε μια “κούκλα” η οποία άγεται και φέρεται από τα γονεϊκά προτσές και έτσι δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της προσωπικότητας και την αναγνώριση της σεξουαλικής υπόστασης και ενός συστήματος αξιών που να υπαγορεύουν την ορθή ανάπτυξη της σεξουαλικότητας του ατόμου.  Άλλες πιθανές αιτίες: Παθολογικές καταστάσεις της γυναίκας (ψύχωση -εγκεφαλοπάθεια- αφαίρεση γενετικών οργάνων κ.λ.π.), ανατομικές ανωμαλίες των γεννητικών οργάνων. Αυστηρή ανατροφή – Χρόνιοι αυνανισμοί – παρατεινόμενη εγκράτεια – συνεχής αθλητική ενασχόληση.

Έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από την οικογένεια ή υπερβολικά αυστηρά οικογενειακά έθιμα. Για αρκετές γυναίκες μια πολύ συνηθισμένη αιτία, άλλοτε πρωτοπαθής και άλλοτε περιστασιακή, είναι όταν ο σύντροφος δεν εκπληρώνει τα πρότυπα του άντρα είτε από πλευράς εμφάνισης είτε σαν οικονομικό ή και σεξουαλικό πρότυπο. Για χιλιάδες αιτίες εάν ο σύζυγος δεν αντιπροσωπεύει αυτά που προσδικούσε η σύζυγος μπορούν να προκαλέσουν τη γυναικεία ψυχρότητα. Επίσης σαν κύρια αιτία πολλές φορές αναφέρεται η σεξουαλική ανικανότητα του συζύγου να ικανοποιήσει τη σύντροφό του.

Εάν δεν υπάρχει σεξουαλικά δραστήριος άντρας αναπτύσσει ταυτόχρονα με αυτόν και η σύζυγος μια φοβία και αδιαφορία για σεξ. Όταν δεν υπάρχει στύση δεν υπάρχει και κολπικός οργασμός. Και πολύ συχνά οι γυναίκες αρνούνται να καταφύγουν στον αυνανισμό. Επίσης πολλές γυναίκες που είχαν ομόφυλες σχέσεις σε νεαρή ηλικία παρουσιάζουν αργότερα όταν παντρευτούν, προβλήματα σεξουαλικής ψυχρότητας. Μια σοβαρή διαταραχή της σεξουαλικής συμπεριφοράς της γυναίκας αποτελεί και ο κολεόσπασμος. Είναι μια καθαρά ψυχοσωματική διαταραχή, κατά την οποία ανατομικά όλοι οι μύες του περινέου και τμήματος του κόλπου παρουσιάζουν έντονο σπασμό, ο οποίος εμφανίζεται είτε κατόπιν πραγματικής προσπάθειας να εισέλθει το πέος στον κόλπο είτε και επί απλής σκέψης.

Όταν ο κολεόσπασμος εγκατασταθεί στα γεννητικά όργανα της γυναίκας είναι τόσο έντονος ώστε δεν είναι δυνατόν να εισαχθεί ούτε ένα απλό μολύβι. Πολλές φορές ο κολεόσπασμος είναι συνέπεια της δυσπαρευνίας, μια άλλη κατάσταση που ερμηνεύεται με αδυναμία σεξουαλικής επαφής λόγω ισχυρών πόνων τους οποίους αισθάνεται η γυναίκα την ώρα της σεξουαλικής επαφής. Η αιτία αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι παθολογική όπως σε περίπτωση ενδομητρίωσης ή σε σκληρό και ατροφικό λειχήνα, πάθηση που προσβάλλει τη γυναίκα συνήθως μετά την εμμηνόπαυση, σε περίπτωση μειωμένης παραγωγής υγρών, φλεγμονές γεννητικών οργάνων – εγχειρήσεις στα γεννητικά όργανα, κ.λ.π.

Μπορεί όμως να είναι και ψυχολογικές αιτίες, ιδιαίτερα όταν ο άντρας εισδύει βαθιά στον κόλπο αιφνιδιαστικά χωρίς προηγουμένως να έχει κατάλληλα προετοιμάσει τη γυναίκα. Η θεραπεία του κολεόσπασμου γίνεται υπο αναισθησία με τοπική έκχυση διαλύματος βοτουλοτοξίνης τύπου Β ,με τα κηρία του Hegar με τα οποία πετυχαίνουμε προοδευτική διαστολή του κόλπου με τη συνεργασία του συζύγου βεβαίως. Συνιστάται τα βράδια η παραμονή των κηρίων για αρκετές ώρες. Και μετά τη βελτίωση της κατάστασης η περιστασιακή χρησιμοποίηση αυτών. Εκείνο το οποίο τονίζουμε ιδιαίτερα είναι και πολύ σημαντικό: η πληροφόρηση και ενημέρωση της γυναίκας, η οποία υποφέρει, πάνω σε κάθε λεπτομέρεια του προβλήματος το οποίο έχει και ειδικότερα η σεξουαλική ενημέρωση και ό,τι αφορά τη λειτουργία του σεξ και το πρόβλημά της.

Προβλήματα τα οποία αναφέραμε και προηγουμένως και αναφέρονται σε τραυματικές εμπειρίες της γυναίκας είτε σε ό,τι αφορά βιασμούς – φοβία κυήσεως – ανίκανους συζύγους – θρησκευτικές προκαταλήψεις κ.λ.π. είτε παθολογικά προβλήματα. Και ακόμη πιο σημαντικό είναι η ταυτόχρονη ενημέρωση και συνεργασία και των δύο συντρόφων ώστε σιγά – σιγά να σπάσει ο πάγος, να αποκατασταθεί η ψυχική και σωματική επικοινωνία. Κάτι πάρα πολύ απαραίτητο για την σεξουαλική επικοινωνία. Πάνω από όλα να καταργηθούν οι φοβίες και οι φραγμοί γύρω από την άγνοια του σεξ και της σεξουαλικής λειτουργίας.

Περισσότερο από όλα δε να καταργηθούν οι φόβοι της αποτυχίας γύρω από την απόδοση είτε αυτό αφορά τη στύση είτε τη γυναικεία διέγερση της οποίας φυσικά κύριο και πρώτο δείγμα της σεξουαλικής διέγερσης είναι η εμφάνιση υγρών στον κόλπο. Κύρια όλα αυτά πετυχαίνονται χάρη στην ικανότητα του θεραπευτή ο οποίος καταργεί το άγχος της πιθανής αποτυχίας απαγορεύοντας στην αρχή τη σεξουαλική επαφή και οδηγώντας το ζευγάρι στις τεχνικές επικοινωνίας δια επαφής μόνο στα ευαίσθητα σημεία.

Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές πειράγματος ή παιξίματος όπως λέγονται και μαθαίνοντας τον άντρα πρώτα να ικανοποιεί τη γυναίκα και μετά τον εαυτό του, δηλαδή “δώσε για να πάρεις”, πέρα από τη στείρα νοοτροπία του άντρα που σεξ γι’ αυτόν σημαίνει “η δική του” στύση και η “δική του” ικανοποίηση. Από την άλλη πλευρά η γυναίκα με τη σωστή συμπεριφορά, τη “μη απαιτητική” όπως λέγεται στάση, δέχεται τον άντρα σιγά-σιγά με ηρεμία σε ειδική στάση ερωτικής επαφής και χωρίς απαιτήσεις βοηθώντας έτσι τον άντρα ο οποίος κυριολεκτικά τρέμει στην ιδέα “του τι θα γίνει όταν και εάν χάσω τη στύση”; Πετυχαίνει την ερωτική επαφή, την επικοινωνία και την αποκατάσταση της ψυχικής και σωματικής επαφής, η οποία θα ζεστάνει και θα αναθερμάνει στο ζευγάρι την επαφή τους, χωρίς να κατατρύχονται από φοβίες, αν θα έχουν στύση ή οργασμό!

Το φαινόμενο είναι φοβερά πολύπλοκο, οι αιτίες χιλιάδες, που πρέπει να αναζητηθούν και τα πάντα εξαρτώνται από τη γνώση και το ταλέντο του θεραπευτή γιατρού, αλλά και από τη συνεργασία του πάσχοντος και ακόμα περισσότερο από την ενημέρωση, συνεργασία και επικοινωνία των δυο σεξουαλικών συντρόφων (έλλειψη ψυχικής επαφής). Τα πάντα εξαρτώνται από την επικοινωνία, είτε αυτή είναι με λόγο είτε φυσική, των δύο συντρόφων. Μια επικοινωνία η οποία συνήθως είναι διαταραγμένη και η οποία αποκαθίσταται προοδευτικά χωρίς θυμούς και παρεξηγήσεις και απογοητεύσεις, που συνήθως κυριαρχούν του προβλήματος στο ζευγάρι με τη διαταραγμένη σεξουαλική επικοινωνία.

Πάντως θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι από μέρους του θεραπευτή θα πρέπει να τονίζεται ότι η σεξουαλική απάντηση δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ούτε και να είναι ο στόχος.

Η λεκτική και η σωματική επικοινωνία χωρίς την υπερένταση και τις φοβίες του οργασμού ή της στύσεως. Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι η ανοργασμική γυναίκα συχνά υποφέρει από μαρασμό – νευρασθένεια – υστερία – εκνευρισμό και ευσυγκινησία – εύκολη κόπωση – αϋπνία και ανορεξία. Γι’ αυτό και η θεραπεία αυτού του προβλήματος είναι πρωταρχικής σημασίας για την ψυχική και σωματική υγεία της γυναίκας.