Φθείρα εφήβαιου

Φθείρα εφήβαιου

Φθειρίαση (Ψείρες του εφηβαίου)

Η φθειρίαση οφείλεται στις φθείρες (ψείρες), πολύ μικρά παρασιτικά έντομα που τρέφονται από το ανθρώπινο αίμα. Οι ψείρες μεταδίδονται εύκολα με κοντινή προσωπική επαφή ή μέσω κοινά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων.
Οι ψείρες μεταδίδονται μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η φοβία λοιπόν ότι μπορεί να κολλήσουμε ψείρες από ζώα που ζουν στο περιβάλλον μας είναι αβάσιμη.

Τα παράσιτα αυτά ευνοούνται από κακές συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής.
Κατά την περίοδο του πολέμου ο περισσότερος κόσμος είχε ψείρες. Ακόμα και μετά τον πόλεμο θυμάμαι οτι στην πατρίδα μου υπήρχαν ειδικά συνεργεία που έρχονταν και ψέκαζαν τα σπίτια και τους ανθρώπους ακόμα για απολύμανση.
Υπάρχουν διάφορα είδη ψείρας:
• Ψείρες της κεφαλής. Εντοπίζονται στο τριχωτό της κεφαλής. Είναι εύκολο να τις δούμε κυρίως στον αυχένα και πάνω από τα αυτιά. Έχουν χρώμα από λευκό εώς καφέ ανοικτό και μήκος 2-4 εκατοστόμετρα. Πολλαπλασιάζονται κάνοντας αυγά τα οποία και κολλάνε πάνω στην τρίχα. Προκαλούν έντονο κνησμό (φαγούρα) και συχνά ο παθόντας ανοίγει πληγές από το ξύσιμο.
• Ψείρες του σώματος. Ζουν στα ρούχα ή τα σεντόνια και μεταφέρονται στο σώμα μας για να τραφούν αμομυζώντας αίμα. Ευνοούνται από τις κακές συνθήκες υγιεινής.
• Ψείρες του εφηβαίου. Λαϊκά αποκαλούνται μουνόψειρες και εντοπίζονται στο δέρμα και τις τρίχες της γεννητικής περιοχής και λιγότερο συχνά σε δασύτρυχα σημεία όπως το στήθος ή τα φρύδια.
Εδώ θα αναφερθούμε στην ψείρα του εφηβαίου, η οποία και μεταδίδεται με τη σεξουαλική απαφή. Έχει χρώμα σκούρο καφέ και κολλά με μεγάλη δύναμη πάνω στο δέρμα και τις τρίχες του εφηβαίου με τα ειδικά άγκιστρα που έχει στα πόδια της. Τα αυγά της είναι σκούρου χρώματος και γερά κολλημένα πάνω στις τρίχες. Η ψείρα του εφηβαίου μπορεί να προχωρήσει και σε άλλα σημεία του σώματος. Ενδέχεται να δημιουργηθούν μπλέ κηλίδες εξαιτίας του σάλιου που εκκρίνει και το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έντονο κνησμό.

Συμπτώματα

Εάν έχετε ψείρες του εφηβαίου, μπορεί να εκδηλώσετε τα παρακάτω συμπτώματα:
• Κνησμός (φαγούρα)
• Ψείρες στις τρίχες της γεννητικής περιοχής. Μπορεί να επαεκταθούν προς την κοιλιά, το στήθος, το εσωτερικό των μηρών ή τα γένια. Στα παιδιά υπάρχει η πιθανότητα να προσβάλλουν τα βλέφαρα των ματιών. Έχουν μέγεθος 2 με 3 χιλιοστόμετρα.
• Αυγά των ψειρών. Μπορεί να τα μπερδέψουμε εύκολα με πιτυρίδα. Η διαφορά τους είναι οτι τα αυγά της ψείρας είναι γερά κολλημένα πάνω στην τρίχα και αφαιρούνται δύσκολα.
• Μικρές πληγές και ερεθισμός στην προσβεβλημένη περιοχή. Μικροί, κόκκινοι ερεθισμοί μπορεί να προκληθούν από το δάγκωμα του παράσιτου ενώ πολύ πιθανό να υπάρξει και ερεθισμός του δέρματος από το ξύσιμο λόγω του κνησμού.

Θεραπεία

Θεραπεύεται με ειδικά φάρμακα με κύριο χαρακτηριστικό την επανάληψη της θεραπείας μετά από μια εβδομάδα για την πιθανότητα υποτροπής.