Μύκητες γεννητικών οργάνων

Μύκητες γεννητικών οργάνων

Οι μύκητες του γένους κάντιντα και μονίλια των γεννητικών οργάνων της γυναίκας αποτελούν έναν σαπρόφυτο (μη παθογόνο) μικροοργανισμό της φυσιολογικής χλωρίδας του γυναικείου κόλπου. Η λοίμωξη απο αυτούς τους μικροοργανισμούς επέρχεται όταν οι μύκητες αυτοί πολλαπλασιαστούν ως προς τον αριθμό τους και αυτό συμβαίνει στην περίπτωση που υπάρχουν διάφοροι προδιαθεσικοί παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη τους.

Συνηθισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες ανάπτυξης των μυκητων είναι

  • Η χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων διότι τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τα μικρόβια με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των μυκήτων
  • Γυναίκες που εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη επειδή υπάρχει αυξημένη η τιμή του σακχάρου στα ούρα με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξή τους.
  • Η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων και συγκεκριμένα της προγεστερόνης.

Συμπτώματα της μυκητίασεις είναι ο κνησμός και ο ερεθισμός του γυναικείου κόλπου και αιδείου καθώς και η έκκριση λευκού εκκρίματος. Η περιοχή του κόλπου εμφανίζει εξάνθημα το οποίο έχει κόκκινο χρώμα και μπορεί να ξεφλουδίζει.

Η θεραπεία για τους μύκητες των γεννητικών οργάνων συμπεριλαμβάνει τη χρήση τοπικών αντιμυκητησιακών αλοιφών και δισκίων.