Σ.Μ.Ν πρόληψη-ενημέρωση

Σ.Μ.Ν πρόληψη-ενημέρωση

  1. Για τα αφροδίσια νοσήματα ΜΗ συμβουλεύεσθε φίλους, γείτονες ή τον φαρμακοποιό της γειτονιάς σας. Είναι πολύ πιθανόν να κάνουν λάθος. Απευθυνθείτε σε ειδικό δερματολόγο-αφροδισιολόγο. Είναι ο μόνος που μπορεί να σας συμβουλεύσει και να σας κατευθύνει σωστά.
  2. Μην πλένετε ποτέ τη γεννητική περιοχή με «ευγενή» διαλύματα ή ισχυρά αντισηπτικά κρεμοσάπουνα. Χρησιμοποιήστε κρεμοσάπουνα με ουδέτερο PH που προμηθεύεστε από το φαρμακείο.
  3. Μην πλένετε διαρκώς την περιοχή των γεννητικών οργάνων και ΜΗ χρησιμοποιείτε καυτό νερό. Χρησιμοποιείτε χλιαρό πρός κρύο νερό, χαμομήλι και ελαφρά ουδέτερα κρεμοσαπούνα.
  4. Εάν παρουσιαστεί στα γεννητικά σας όργανα ένα σπυρί ή νιώσετε κάποιο ερεθισμό, ΜΗΝ τα βάζετε πάντα με το σεξουαλικό σας σύντροφο. Υπάρχουν πολλές παθήσεις, που μπορούν να παρουσιασθούν στα γεννητικά σας όργανα όπως και σε κάθε άλλο μέρος τον σώματός σας για τις οποίες ενδέχεται να μη φταίει σε απολύτως τίποτε ο σύντροφός σας.
  5. Εάν εμφανίσετε ένα αφροδίσιο νόσημα: ΜΗ πανικοβάλλεσθε. ΜΗ βιαστείτε να πάρετε φάρμακα στην τύχη για να προλάβετε την εξέλιξη της αρρώστιας. Είναι προτιμότερο να κάνετε τη σωστή αγωγή με μια μικρή καθυστέρηση παρά να εφαρμόσετε άμεσα κάποια αυθαίρετη αγωγή. Μια λανθασμένη αγωγή καλύπτει όπως λέμε την εικόνα και μετά είναι πολύ δύσκολο να γίνει η σωστή διάγνωση. Συμβουλευτείτε μόνο τον γιατρό και μην αρχίζετε βιαστικά θεραπεία μόνοι σας.
  6. Αν σας τύχει μια καλή «ευκαιρία» στο δρόμο, σε κάποιο ταξίδι ή στις διακοπές: Προσέχετε πολύ καλά, γιατί την άλλη μέρα ίσως ψάχνετε για γιατρό. Aποφεύγετε τις ευκαιριακές σχέσεις. Εάν κάνετε ευκαιριακές σχέσεις σιγουρευτείτε οτι έχετε πάρει τις κατάλληλες προφυλάξεις.
  7. Εάν είχατε μια ευκαιριακή σχέση,  ΜΗΝ πάτε την άλλη μέρα με τον σύντροφό σας. Αφήστε να περάσει ένα διάστημα ασφαλείας 7-10 ημερών. Αυτό μπορεί να φανεί πολύ ωφέλιμο. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας για προληπτικό έλεγχο.
  8. Αν σας παρουσιαστεί ένα αφροδίσιο: ΜΗΝ πανικοβάλλεσθε ότι θα το μεταδώσετε στο περιβάλλον σας και όσους ζούν στον ίδιο χώρο με εσάς. Αυτό είναι από πολύ σπάνιο εώς αδύνατο. Συνήθως για να μεταδοθεί ένα αφροδίσιο χρειάζεται σεξουαλική πράξη ή πολύ στενή επαφή.
  9. Σε περίπτωση κατά την οποία η σεξουαλική επαφή πρόκειται να γίνει με άτομο που ανήκει σε ομάδα «υψηλού κινδύνου» ή δεν έχετε εγγυήσεις για την σεξουαλική ταυτότητα του συντρόφου, ΜΗΝ κάνετε το σφάλμα.
  10. Εάν η σεξουαλική επαφή δεν περιλαμβάνει κολπική διείσδυση, ΜΗΝ ξεγελιέστε. Η παραφύση σχέση, ο στοματικός έρωτας ή και ακόμα ένα δυνατό «δαγκωτό» φιλί, που μπορεί να προκαλέσει μια ανεπαίσθητη αιμορραγία στο στόμα, μπορεί να μεταδώσουν και αυτά ένα αφροδίσιο νόσημα.