22 Sep Το ανθρώπινο δέρμα
Αν και δεν το αντιλαμβανόμαστε σαν όργανο, εντούτοις το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος είναι το δέρμα μας. Ζυγίζει κατά μέσο όρο 3.6 κιλά και καταλαμβάνει έκταση περίπου 2 τετραγωνικών μέτρων. Το δέρμα μας αποτελείται από ένα σύνθετο σύστημα κυτταρικών στιβάδων, νεύρων και αδένων που έχει όχι μόνο για να μας προστατεύει αλλά και για να μας ενώνει με το περιβάλλον γύρω μας.
Το δέρμα λειτουργεί ως μια αδιάβροχη, μονωτική ασπίδα που προφυλάσσει το σώμα από τις ακραίες εξωτερικές θερμοκρασίες, την ηλιακή ακτινοβολία και τις χημικές προσβολές. Εκκρίνει αντιβακτηριακές ουσίες που προστατεύουν από μολύνσεις ενώ παράγει βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του ασβεστίου σε υγιή οστά. Το δέρμα αποτελεί έναν αισθητήρα που διατρέχεται από νεύρα με σκοπό να κρατά τον εγκέφαλο σε επαφή με τον εξωτερικό κόσμο. Συγχρόνως το δέρμα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση στο σώμα μας.
Το δέρμα αποτελείται από τρείς στιβάδες. Η εξωτερική ονομάζεται επιδερμίδα και αποτελείται κυρίως από κύτταρα που καλούνται κερατινοκύτταρα και παίρνουν το όνομά τους από την πρωτεϊνη κερατίνη (βασικό δομικό συστατικό νυχιών και τριχών). Η επιδερμίδα φιλοξενεί ένα είδος αμυντικών κυττάρων τα οποία σημαίνουν συναγερμό στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος απέναντι σε ιούς και άλλους παθογόνους οργανισμούς.
Η επόμενη στιβάδα του δέρματος ονομάζεται χόριο ή ιδίως δέρμα. Οι ίνες ελαστίνης και κολλαγόνου που διαθέτει το χόριο ευθύνονται για τη δύναμη και την ελαστικότητα του δέρματος. Τα αιμοφόρα αγγεία που διαρρέουν το χόριο βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, αυξάνοντας τη ροή του αίματος για να επιτρέψει την εξαγωγή θερμότητας όταν κάνει ζέστη και μειώνοντας τη ροή του όταν κάνει κρύο. Ένα δίκτυο από νευρικές ίνες και δέκτες δέχονται τα ερεθίσματα της θερμοκρασίας, του πόνου και της αφής τα οποία και μεταδίδουν στον εγκέφαλο.