26 Oct Καρκίνος τραχήλου της μήτρας
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί μια απο τις συχνότερες μορφές καρκίνου στην σημερινή κοινωνία με δυσμενείς επιπτώσεις.
Η έγκαιρη διάγνωση, η πρόληψη και η σωστή θεραπεία αποτελούν τους πιό βασικούς παράγοντες αντιμετώπισης για την ορθή θεραπεία της νόσου
Η συχνότητα του καρκίνου της μήτρας είναι αυξημένη κυρίως σε γυναίκες που
- Διατηρούν αυξημένο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων
- Που μπορεί να έχουν προσβληθεί απο διάφορα νοσήματα όπως τα κονδυλώματα συχνότερα και ο έρπης των γεννητικών οργάνων
- Και σε γυναίκες με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα
Τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ιδαίτερα κατά το αρχικό στάδιο της νόσου μπορεί να είναι η υπερέκριση υγρών και κάποια μικρή αιμορραγία συνήθως μετά την σεξουαλική πράξη. Σε προχωρημένο στάδιο της νόσου τα συμπτώματα αυξάνονται με αποτέλεσμα να υπάρχει πόνος και αιμορραγία.
Η διάγνωση της νόσου γίνεται κατά την κλινική εξέταση του τράχηλου της μήτρας και το τεστ Παπ που μας δίνει την μικροσκοπική εικόνα των καρκινικών κυττάρων, καθώς και με τον έλεγχο του HPV DNA με την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης PCR.
Η μόλυνση από τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλώματων-HPV αποτελεί την κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και της πρόδρομης τραχηλικής ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας.
Το προφυλακτικό μας προφυλάσει απο την λοίμωξη HPV (κονδυλώματα) κατά κάποιο βαθμό χωρίς να υπάρχει εγγυημένη προστασία.Αυτό συμβαίνει διότι ο ιός των κονδυλωμάτων μπορεί να μεταδοθεί μέσω της άμεσης επαφής και μέσω των κολποτραχηλικών υγρών συνήθως.
Οι γυναίκες παρότι έχουν εμβολιαστεί ενάντια στα υψηλού κινδύνου στελέχη του ιού HPV (16,18) διατρέχουν ακόμα κίνδυνο επιμόλυνσης με αποτέλεσμα να κινδυνέυουν απο την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Το τεστ παπανικολάου θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διάστηματα για την πιθανή περίπτωση υποτροπών σε γυναίκες που έχουν μολυνθεί απο στελέχη υψηλού κινδύνου ΗPV.
Η θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας πραγματοποιείται με την θεραπεία εξάχνωσης laser (κωνοειδής εκτομή) σε προχωρημένες μορφές υψηλού βαθμού καρκινογένεσης ενω η αρχική αντιμετώπιση σε χαμηλού βαθμού καρκινογένεσης είναι η συχνή παρακολούθηση και η διακοπή του καπνίσματος.