Ακμή και διατροφή

Ακμή και διατροφή

Η ακμή είναι δερματική πάθηση η οποία εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβική ηλικία. Τα σπυράκια στο πρόσωπο στην πλάτη και στο στήθος αποτελούν ένα μεγάλο δερματικό πρόβλημα για τους νεαρούς εφήβους οι οποίοι αναπτύσουν πολύ συχνά ακόμα και ψυχικές διαταραχές. Οι ψυχικές διαταραχές που εκδηλώνονται στους νεαρούς εφήβους είναι το χαμηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης καθώς και η εσωστρεφής κοινωνική συμπεριφορά.

Η ακμή ως πάθηση χαρακτηρίζεται πολυπαραγοντική και η εμφάνιση της συσχετίζεται με ορισμένες ορμόνες του οργανισμού και των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος. Η υπερπαπαραγωγή σμίγματος απο το δέρμα καθώς και το κλείσιμο των πόρων του δέρματος προκαλούν το έναυσμα υπερπαραγωγής βακτηριδίων τα οποία προκαλούν την κλινική της εικόνα.

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο ως προς την κλινική εικόνα της ακμής. Άτομα τα οποία αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες, ανεξαρτήτως ηλικίας είναι ικανά να εμφανίσουν ακμή. Τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε λιπαρά όπως γαλακτοκομικά, αλλαντικά, γλυκά και τηγανητά προκαλούν υπερέκριση σμήγματος απο του σμηγματογόνους αδένες. Γι αυτό λοιπόν συνίσταται η διατροφή να εμπεριέχει αρκετά λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, ψάρια και πολύ νερό για την αποβολή των τοξίνων.

Διάφορες βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α (καρότα, αυγά,γάλα), η βιταμίνη C (πορτοκάλια, λεμόνια) και η βιταμίνη Ε (τόνο,σωλομό) έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την θεραπεία και την πρόληψη της ακμής.