Ορχίτιδα-επιδιδυμίτιδα

Ορχίτιδα-επιδιδυμίτιδα

Οι όρχεις είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή του σπέρματος καθώς και ορισμένων ορμονών στον άνδρα. Το σπέρμα ωριμάζει και αποθηκεύεται στην επιδιδυμίτιδα η οποία αποτελεί αδενώδες οργανύλιο που βρίσκεται ενσωματωμένο στον όρχη και βρίσκεται στο άνω μέρος του. Παρόλο που οι όρχεις βρίσκονται ανατομικά σε άμεση επαφή με την επιδιδυμίτιδα η κλινική εικόνα της φλεγμονής μεταξύ τους διαφέρει σημαντικά.
Ορχίτιδα είναι η φλεγμονή του όρχη. Τα συμπτώματα τα οποία προκαλεί η ορχίτιδα συνήθως είναι η αιματουρία,η παρουσία αίματος στο σπέρμα κατά την εκσπερμάτωση, ο έντονος πόνος που εμφανίζεται στην περιοχή του όρχη καθώς και η διόγκωση της πέριοχης λόγω της φλεγμονής. Η διάγνωση της προστατίτιδας πρέπει να γίνεται από τον ειδικό ιατρό και απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις -καλλιέργεια ούρων ή/και σπέρματος-. Η ορχίτιδα αναλόγως της αιτίας που την προκαλεί (δύο από τις κύριες αιτίες είναι οι λοιμώξεις από χλαμύδια και γονόρροια) είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση. Η ενδεικνυόμενη θεραπεία της ορχίτιδας γίνεται με τη λήψη αντιβιοτικής καθως και αντιφλεγμονώδους αγωγής που θα σας συστήσει μετά από τη λήψη του ιστορικού και εξέταση ο ειδικός ιατρός.

Η επιδιδυμίτιδα ορίζεται ως η φλεγμονή της επιδιδυμίδας. Είναι μια αρκετά οδυνηρή κατάσταση η οποία συνοδέυται από φλεγμονή του οσχέου (σακούλα που συγκρατεί τους όρχεις) και από την διόγκωσή του. Η κλινική εξέταση, η καλλιέργεια ούρων ή/και σπέρματος, καθώς και το υπερηχογράφημα Doppler βοηθούν στη διάγνωσή της. Η επιδιδυμίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία αιφνίδιου πόνου του οσχέου. Τα συνεθέστερα αίτια της επιδιδυμίτιδας είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Η θεραπεία γίνεται με την αγωγή αντιβιοτικών και αντιφλεγμωνωδών φαρμάκων που θας συστήσει ο ειδικός ιατρός.