Ψώρα

Ψώρα

Η ψώρα είναι μια άκρως μεταδοτική νόσος που οφείλεται στο ακάρι της ψώρας (Sarcoptes scabiei). Το ακάρι της ψώρας έχει σχήμα ωοειδές, 4 ζεύγη ποδιών και είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι. Δεν μπορεί να επιζήσει για παραπάνω από πέντε μέρες έξω από το ανθρώπινο σώμα. Αντίθετα στον ανθρώπινο οργανισμό επιζεί για περίπου ένα μήνα. Το ακάρι της ψώρας αναπαράγεται εναποθέτοντας αυγά στο ανθρώπινο δέρμα , τα οποία εκκολάπτονται δίνοντας ζωή σε νέα ακάρεα. Έτσι τα συμπτώματα της ψώρας μπορεί να μπορεί να διαρκέσουν για μήνες ή και χρόνια.

Συμπτώματα

Το εξάνθημα που προκαλεί η ψώρα προκαλεί έντονο αίσθημα κνησμού (φαγούρα). Το • αίσθημα αυτό γίνεται εντονότερο τη νύχτα. Μια ένδειξη οτι πάσχετε από ψώρα είναι όταν και άλλα κοντινά σας άτομα έχουν τα ίδια συμπτώματα με εσάς.
Στο δέρμα μπορεί να φαίνονται μικρά σημάδια από τσίμπημα εντόμου ή τα σημάδια • να φαίνονται σαν σπυράκια. Το δέρμα μπορεί να είναι κόκκινο ή να έχει πληγές από το ξύσιμο. Ένα σημάδι σε σχήμα S δείχνει την πορεία του ακάρεου της ψώρας κάτω από το δέρμα.
Η ψώρα συνήθως εμφανίζεται μεταξύ δακτύλων χεριού ή ποδιού, στους γλουτούς, • τους αγκώνες, την περιοχή της μέσης, τη γεννητική περιοχή ή κάτω από το στήθος στις γυναίκες.

Ατομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα εμφανίζουν μια πιο σοβαρή μορφή ψώρας, όπου δημιουργείται στο δέρμα ένα είδος σκληρής, ξηρής και φολιδωτής κρούστας η οποία περιέχει από χιλιάδες έως εκατομμύρια ακάρεα. Η μορφή αυτή της νόσου είναι ακόμα πιο μεταδοτική και πιο δύσκολη στην θεραπεία.

Μετάδοση

Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με κοντινή φυσική επαφή. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα όπως παιχνίδια, σεντόνια, έπιπλα ή ρούχα.
Η ψώρα μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικής τάξης ή συνηθειών υγιεινής. Τις περισσότερες φορές θα προσβάλλει τους συντρόφους, συγκάτοικους ή συνεργάτες των ατόμων που έχουν μολυνθεί. Η μετάδοση της ψώρας ευνοείται ιδιαίτερα από συνθήκες συνωστισμού πληθυσμού όπως σε στρατόπεδα, νοσοκομεία ή σχολεία. Δεν πρέπει να συγχέεται με την φθειρίαση (ψείρες), παρόλο που η θεραπεία πολλές φορές είναι η ίδια.
Ένα συγγενές ακάρι προσβάλλει τα ζώα, ακόμη όμως και εάν μεταδοθεί στον άνθρωπο, δεν μπορεί να αναπαραχθεί και πεθαίνει σε μερικές μέρες.

Θεραπεία

Η συνηθέστερη θεραπεία είναι μια κρέμα που σκοτώνει τα ακάρεα της ψώρας. Ειδικά σκευάσματα θα σας βοηθήσουν να απαλύνετε το αίσθημα του κνησμού μέχρι τα ακάρεα να εξαλειφθούν.
Στην περίπτωση ψώρας όπου στο δέρμα έχει δημιουργηθεί σκληρή και φολιδωτή κρούστα η θεραπεία είναι πιο δύσκολη και χρονοβόρα. Σε συνδυασμό με την κρέμα θα χρησιμοποιηθούν χάπια και ειδική δερματική θεραπεία στο προσβεβλημένο δέρμα.
Όσοι συζούν με το άτομο που έχει προσβληθεί από ψώρα πρέπει επίσης να υποστούν την θεραπεία ανεξάρτητα από το αν παρουσιάζουν συμπτ΄ώματα της νόσου ή όχι.